Studia Theologica Doctoralia a apărut în anul 2008 la inițiativa unor doctoranzi ai Școlii Doctorale din cadru Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, din Iași. Inițial s-a dorit doar o dezbatere în jurul temelor pe care doctoranzii le cercetau la vremea respectivă. Întrucât dezbaterile au inclus și prezentarea unor referate, prima inițiativă a fost urmată și de publicarea unui volum. Așa s-a născut „Studia Theologica Doctoralia”, seria de volume cu același titlu. Pe această temelie s-a construit permanent. În 2009 invitația la dezbatere s-a adresat și doctoranzilor din alte centre universitare din România, din domeniul teologiei și nu numai, fiecare întâlnire fiind urmată de publicarea unui volum.
Începând cu ediția a V-a, Simpozionul Studia Theologica Doctoralia a intrat într-un proces de internaționalizare, fiind cooptate în calitate de co-organizator Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității „Karl Franzes”, din Graz, Austria, grație unei relații academice și de prietenie dintre Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, din Iași, și Universitatea din Graz, bucurându-ne totodată de sprijinul și de prietenia Profesorului Pablo Argarate.
Din anul 2017 pe linia de co-organizatori s-a adăugat Institutul Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Damaschin”, din cadrul Universității Balamand din Tripoli, Liban, grație colaborării noastre cu această instituție de învățământ și implicarea părintelui Profesor Porphyrios Fadi Georgi, iar din anul 2020 s-a adăugat între organizatori Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Aristotel”, din Tesalonic, Grecia, responsabil pentru această bună colaborare fiind Profesorul Miltiadis Vantos.
Astăzi Studia Theologica Doctoralia este o activitate științifică a doctoranzilor teologi, dar și din alte domenii de știință și cercetare cu largă răspândire și recunoaștere internă și internațională, un loc al dezbaterilor libere si constructive și un mediu al formării relațiilor de prietenie, care oferă oportunități tinerilor cercetători să se cunoască și să se facă cunoscuți, să-și publice cercetările științifice și să lucreze împreună spre afirmarea științelor teologice pe care le slujesc.
Pentru toate împlinirile frumoase și relațiile bune suntem recunoscători Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a binecuvântat începuturile acestei activități și pe care a încurajat-o și sprijinit-o permanent, Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, sub binecuvântarea și cu susținerea căruia continuăm să ne afirmăm și să ne dezvoltăm Studia Theologica Doctoralia, recunoscători fiind în același timp tuturor instituțiilor și persoanelor care prin fapte și-au înscris numele în istoria bogată a ceea ce numim astăzi Studia Theologica Doctoralia.